feb 23

Finland i mitt hjerte.

Finland med de 1000 sjøers land. Det hadde vær fint å kunne oppleve Finland igjen. For flere år siden hadde jeg en rundreise i Finland. En spende reise som varte i 21 dager. Startet og planlegge turen i Januar måned og reiste noen dager før påske. Budsjettet for turen var 10000 norske kroner.


Så var det togreise fra Oslo i Norge, til Stockholm i Sverige. Der traff jeg en person på togstasjon. Han var i fra Finland, men bodde nå i Stockholm. I Finland var han skogsarbeider. Han gråt da jeg nevnte om at jeg skulle reise med tog i hele Finland på 3 uker. Reise til mitt hjemland sa han å lengtet vel så inderlig og oppleve Finland ennå en gang.

Der var det litt venting før natt toget gikk til Umeå nord i Sverige. Deretter tok jeg en ferge som førte meg til Vaasa i Finland. En trivelig by med over 66986 innbyggere. I 2014 var innbyggertallet på 66405. Byen ble grunnlagt i år 1606. Bodde på hostel (vandrehjem) midt i byen. Synes det var så godt å komme på rommet der å få en seng etter turen over fra Umeå. Det ble to døgn der før jeg rei ste videre. Det er bare begynnelsen av rundreise i hele Finland med tog.

Reisen gikk til Kemi. Helt nord i Bottenviken. Kemi ble grunnlagt i 1869. Med sine 23424 innbyggere. (eller noe høyere i dag) Der var jeg i to døgn. Det som fasinerte meg var isslott. Var inne på isslottet der jeg fikk oppleve skulpturer av is, det var kirke, soveplasser. Flott var det. (Har noen bilder fra isslottet. )

Min opplevelse med Jernbanen i Finland var meget positiv. Toget var på hele turen etter rutetabellen. Det er gode dype seter. Ha med mat og drikke, og musikk på øret er bra. Der hadde jeg gitar instrumental som brente seg fast i minnet. Hver gang jeg spiller den er jeg på togreise. Herlig.

Videre til Rovaniemi. Der kjente jeg at jeg var hjemme. Utrolig vennlig mennesker som kunne ha et smil på lur. Jeg kunne kommunisere med dem. Var på gate tilstelning med mat, bruksting m.m og stortrivdes. Fikk grillet laks som fikk være middagen den dagen.

Rovaniemi med sine 58000 innbyggere (1.jan 2007). Har mange hoteller å velge mellom.

Hostel (vandrehjem) er utbygd i hele verden. Det er en boform som er rimelig alternativ. Det å treffe mennesker fra mange land er for meg positivt.

Hva kan kommunene bidra med for å øke trivsels nivå i sin kommune. Så ikke Julenissen : Jeg reiste jo av sted ved påsketider.

Etter par dager gikk turen sørover til Oulo. Der måtte jeg kjøre buss et stykke for så og ta toget sørøst. Så Kuopio. En by med 91000 innbyggere. (registrert i 2007) Der bodde jeg på Hostel et stykke fra Jernbane stasjon. Der fikk jeg en drosje og kjøre meg fram. Et stort hus med mange rom. Kjenner ingenting til byen fordi at jeg kom så sent dit. Vet at det bruker å være hopprenn der. Ellers vet jeg ikke mye om byen.

Neste dag ble reisen til Lahti. der også en by som har hopprenn om vinteren. Byen hadde i 2012 over 102000 innbyggere.

Helsingfors ble det bare et døgn. Byen har over 620000 innbyggere. Siden det er så stor by ble jeg bare et døgn der.

Åbo elle Turku var en trivelig by. Der var jeg i fire døgn. Trivelig Hostel. Åbo hadde 177000 inbyggere.

Nå var det påske så jeg tok det helt med ro.

Her kom det inn på Hostelet en eldre dame som satte seg på kjøkkenet der jeg laget mat. Hun hadde vært i den Svenske kirken. Kom der fra og pratet med meg. Laget middag til henne og meg. Tror hun var ca. 70 år gammel. Vi gikk ut sammen. Fikk besøkt et finsk hjem og deretter viste hun meg rundt i et lite område. Domkirken ble besøkt, og kanalen. Leide henne hjem. Det var et godt menneske som jeg i etterkant fikk skrive noen brev til. Hun ble innlagt etter hvert på et hjem og kontakten ble borte.

Finsk porselen ville jeg se. Var også på brukthandel. Der fikk jeg kjøpt bilde av domkirken.  Kirken ble etablert i slutten av 1200 tallet.

Tampere eller Tammerfors gikk turen. Byen har 222 515 innbyggere. (2014)

Her var det keyhostel . Her var jeg i fire døgn. En dag låste jeg meg ute og måtte ringe til vaktselskap for å komme meg inn. Det var litt arbeid det siden ikke jeg kan språket. Det gikk på dårlig engelsk. Men jeg fikk hjelp med å låse meg inn der jeg fikk dokumentert at jeg var riktig leier av rommet. Tenker noe på den opplevelsen som er og låse seg ute fra et keyhostel.

fire døgn, så gikk turen til Vaasa igjen. Der Hostelet ventet på meg. En herlig fin opplevelse. Etter noen dager reiste jeg tilbake til Stockholm og hjem. Mitt hode var fylt med bare gode minner.       Takk Finland.

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

E-post adressen din vil ikke bli offentliggjort.